Zeytin Yaprağı Çayının Faydaları Nelerdir
ZEYTİN YAPRAĞININ FAYDALARI NELERDİR ?
Bu zamana kadar hep zeytin ve zeytinyağının faydalarını duyduk,öğrendik. Peki sadece zeytin ve zeytinyağı mı faydalıdır ?Zeytin ağacının bir diğer parçası olan zeytin yaprağı sağlığımız için faydalı mıdır ? Bu yazımızda bu detaylara değineceğiz.Yazımızın detaylarında göreceksiniz ki, zeytinin sağladığı yararların beraberinde zeytin yaprağının faydaları da saymakla bitmiyor. Sindirim şikayetlerinden, unutkanlığa.Alzheimer'dan karaciğer sağlığına kadar birçok hastalığa şifa olan zeytin yaprağının faydaları nelerdir?
Zeytin yaprağının sağlığımız üzerinde ne gibi etkileri vardır? Zeytin yaprağının çayını neden düzenli olarak tüketmeliyiz ?Zeytin yaprağı kilo verdirir mi? İşte zeytin yaprağının faydalarına dair merak edilenler...
ZEYTİN YAPRAĞI ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?
Zeytin yaprağının doğal yapısında bulunan oleuropein nedeniyle, tadı oldukça acıdır. Bu yüzden direkt olarak yemek mümkün değildir. Zeytin yaprağını ekstrakt olarak ya da çayını demleyerek içmek gerekir.Böylelikle zeytin yaprağının doğal yapısında bulunan faydalar almış oluruz.Peki zeytin yaprağının çayını demleyip içersek ne gibi faydalar elde etmiş oluruz. Gelin madde madde zeytin yaprağının faydaları üzerinde duralım.
* Çağımızın illeti olan Alzheimere karşı koruma sağlar.Zeytin yaprağı alzheimer ve parkinson'da sinir hücrelerini korur.
* Kalp damar şikayetlerinin azalmasına yardımcı olur.Zeytin yaprağı E ve C vitaminlerine benzerlik göstererek kalp ve damar sağlığına koruyucu etkiler gösterdiği, bilimsel araştırmalar sonucunda ispatlanmıştır.Bu koruyucu etkisinin kan yağlarını ve damarlarda plakların birikimini azalttığı ve kalp kasının hasarlanmasını geciktirdiği ortaya konmuştur. Kalp damar hastalıklarının azalması için düzenli olarak zeytin yaprağı çayı tüketebilirsiniz.
* Hücrelerde onarıcı etkiler gösterir.Zeytin yaprağı yoğun miktarda antioksidan içerdiğinden,hücrelerin genetik hasarlanmasını önleyerek tümör oluşumuna karşı koruyucu etkisi vardır.Zeytin yaprağı anti fungal bir yapıya sahip olduğundan, mikropları öldürüyor, bağırsak ve solunum yollarını düzene sokuyor.Bununla beraber solunum şikayetlerinin azalmasına neden olduğu bilinmekte.
* Zeytin yaprağının doğal yapısında bulunan oleuropein nedeniyle, hepatit B gibi virüslere de koruyucu etkisi olduğu bilinmekte.Bu yüzden 'anti kanserojen' olarak tanımlanmakta.
* Zeytin yaprağı tam bir karaciğer dostudur. Vücudumuzun laboratuvarı olan karaciğerlerimizi zeytin yaprağı korur ve besler. Özellikle alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması tedavisinde olumlu sonuçlar alınmaktadır.Çalışmalarda zeytin yaprağının karaciğer yağlanmasını azaltıcı etkisi olduğu ortaya çıkmıştır.
* Zeytin yaprağı ,kilo verme konusunda yardımcı olur.Özellikle tatlıya düşkün olanlarda görülen yüksek insülin direncinin azalmasına katkı sağlar. Yüksek insülin direnci düştüğünde tatlı ve karbonhidratlı besinlere karşı olan yüksek istek azalır.Zeytin yaprağı sağlıksız beslenme,yüksek karbonhidrat ve yağ tüketimi sonucunda insülin dengesi bozuluyor. Bu da şeker hastalığı riskini arttırıyor. Zeytin yaprağı insülin direncini düşürerek şeker hastalarının yaşam kalitesini yükseltiyor. İnsülin direnci olanların sabah akşam tarçınla birlikte zeytin yaprağı çayı içmesi oldukça fayda sağlayacaktır.
ZEYTİN YAPRAĞI ÇAYI NASIL DEMLENİR ?
İri zeytin yapraklarının demlenmesi normal siyah çaya benzer olsa da dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır.Peki zeytin yaprağı çayını nasıl demlememiz gerekiyor;
Bir fincan çay için iki ya da üç adet zeytin yaprağı yeterli olacaktır. Bu ölçüyü referans alarak,kaynayan suya yeterli miktarda zeytin yaprağı atılıp 2 dakika kaynaması sağlanmalıdır.Böylelikle zeytin yaprağının sert yapısı çözülmeye ve yavaş yavaş demini almaya başlayacaktır. İki dakika suda kaynama olduktan sonra suyun altı kapatılıp üç ya da dört dakika daha dinlenmeye bırakılmalıdır. Böylelikle yaprağın içindeki faydalı bileşenler ve oleuropein suya karışacaktır. Suyun renginin yavaş yavaş sarardığını görünce hoş bir koku yayılacaktır. Demlenme sürecinin sonunda çay servis edilebilir. Tat olarak ayvalı ıhlamuru andırabilir,rahatsız edici bir tat ya da kokusu olmaz bu çayın.